0
EN

Blog o marketingu internetowym

czwartek, 10 maja 2012 | Karina Swachta

Bezpiecznie na Facebooku - dla początkujących

Jesteśmy już po trzecich zajęciach dla „Socjomaniaków +” w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Krakowie! Nasi uczestnicy dołączyli już do grona Facebookowiczów i poznają teraz świat mediów społecznościowych od środka. Jest kilka kwestii, o których muszę wspomnieć na półmetku. Chciałabym utrwalić najważniejsze informacje dotyczące podstaw korzystania z Facebooka. Zauważyłam, że największą przeszkodę stanowi obawa o bezpieczeństwo danych. Dlatego przypominam podstawowe kroki, jakie należy poczynić, aby czuć się bezpiecznym na Facebooku.

Mini - słownik

Reklama na Facebooku Zapisz sięna szkolenie z reklamy na Facebooku

Najpierw kilka wyjaśnień dotyczących słownictwa. Definicje wszystkich pojęć Facebooka znajdziesz tutaj, a ja wyjaśnię te podstawowe:

Tablica – miejsce, w którym ty i twoi znajomi możecie publikować posty i zamieszczać materiały. To jest ta centralna lista aktualności, twoja codzienna prasówka, którą czytasz, przewijając w dół. Jeżeli posiadasz kogoś w znajomych lub polubiłeś daną markę, informację, które oni zamieszczą będą się wyświetlały na twojej tablicy.

Post – wpis, który publikujemy na tablicy. Robimy to, wpisując coś w pole „O czym teraz myślisz?”, a następnie kilkając przycisk „Opublikuj”:
Posty na FacebookuPosty na Facebooku

Lubię to – kilkając ten przycisk, wyrażasz swoją pozytywną opinię na temat danego wpisu/materiału/komentarza. Jeżeli chcesz poczytać więcej na jego temat lub dowiedzieć się, dlaczego nie ma przycisku „Nie lubię tego”, odsyłam tutaj.

Znacznik - można np. oznaczyć osoby znajdujące się na zdjęciu lub powiadomić innych użytkowników, z kim się w danym momencie przebywa. Jest to coś na kształt podpisów pod zdjęciami w albumie.

Aplikacje – to wszystkie konkursy i gry stworzone przez zewnętrzne podmioty na platformie Facebooka.

Ustawienia prywatności

Ustawienia prywatności znajdują się tutaj:

Ustawienia prywatnościUstawienia prywatności

Zanim przejdziesz do wybierania ustawień, poznaj trzy podstawowe możliwości, jakie daje nam Facebook:

Wybór prywatnościWybór prywatności

Publiczne – informacje, jakie zamieścimy w profilu będą widoczne dla każdego innego użytkownika.
Znajomi – informacje, jakie zamieścimy w profilu będą widoczne tylko dla grona naszych znajomych (osób, które zaprosiliśmy lub których zaproszenie przyjęliśmy).
Ustawienia niestandardowe – sami dokładnie określamy grupę odbiorców. Z listy możemy wybrać konkretne osoby, dla których te informacje mają być niewidoczne:

Niestandardowe ustawieniaNiestandardowe ustawienia

Facebook oferuje szczegółowe ustawienia prywatności, które znajdziesz, zjeżdżając w dół strony. Aby zmienić ustawienia w poszczególnych punktach, należy kliknąć „Edytuj ustawienia” po lewej stronie.

Jak nawiązujesz połączenia, czyli sposób, w jaki komunikujemy się z innymi – tutaj nie należy się zbytnio obawiać, ponieważ to, że ktoś wyśle do nas zaproszenie lub wiadomość nie oznacza, że trafi do grona naszych znajomych. Tutaj kilka słów na ten temat. Zawsze sprawdźmy, czy znamy osobę, którą zapraszamy do znajomych. Oprócz zdjęcia warto przeczytać podstawowe informacje o niej, a jeśli nie mamy pewności możemy wysłać wiadomość do tej osoby (nie musi ona należeć do grona naszych znajomych). Przy każdym zaproszeniu jest przycisk „Nie teraz”:

ZaproszenieZaproszenie

Po jego kliknięciu pojawi się takie pytanie (jest małym druczkiem, więc łatwo je przeoczyć):

Znasz tą osobę?Znasz tą osobę?

To pomaga Facebookowi wyłapywać podejrzanych użytkowników, a więc zaznaczmy „nie”, jeśli jej nie znamy. Osoby, które wyświetlają nam się po prawej stronie naszej strony głównej to nie są osoby, które należą do naszego grona znajomych, ale tylko propozycje, jakie wysuwa nam Facebook (podejrzewa, że możemy ich znać). Aby wyrazić swój brak zainteresowania, można usunąć taką propozycję kilkając na krzyżyk w jej prawym górnym rogu. Ona nie dowie się o tym, tak samo jak żaden użytkownik Facebooka nie zostanie powiadomiony o tym, że przeglądaliśmy jego profil. Jeżeli jakaś aplikacja oferuje taką usługę, należy ją zgłosić, ponieważ jest to niezgodne z regulaminem portalu.

Profil i oznaczanie – tutaj należy być bardziej ostrożnym i polecam ograniczenie tych opcji do grona znajomych. Wtedy tylko oni będą mogli publikować i czytać informacje zamieszczane na twojej tablicy. Często są to prywatne wiadomości o tym, co robimy lub gdzie jesteśmy, więc lepiej, żeby obcy nam ludzie nie mieli do nich dostępu. Możesz wybrać opcję „nikt”, jeśli nie chcesz, aby ktokolwiek miał taką możliwość.

Reklamy, aplikacje i witryny – Tutaj możesz sprawdzić, z jakich aplikacji korzystasz i skasować je z listy jeśli uznasz, że zaśmiecają twój profil. W tej zakładce możesz na trwałe wyłączyć wszystkie aplikacje. Przed skorzystaniem z każdej aplikacji pojawi się okienko z informacjami, na co jej zezwalasz oraz jakie informacje zostaną przez nią wykorzystane. Uważnie czytaj tę część!

AplikacjeAplikacje

Ogranicz grono odbiorców starszych postów – Jeżeli korzystasz z Facebooka już od jakiegoś czasu i do tej pory nie ograniczałeś grona odbiorców dla swoich postów, możesz to zrobić teraz. Wtedy również starsze wpisy będą widoczne tylko dla znajomych.

Zablokowane osoby i aplikacje – Jeżeli jakaś osoba/aplikacja jest irytująca lub wysyła ci podejrzane treści, możesz ją zablokować, używając tej zakładki. Wpisz imię i nazwisko lub nazwę aplikacji w puste pole, a już nigdy nie otrzymasz od nich wiadomości. Ten proces jest odwracalny poprzez kliknięcie „Odblokuj”.

Dodatkowo

Reklama na FacebookuZapisz się na szkolenie

Warto także wspomnieć o dodatkowych zabezpieczeniach, które znajdziesz w ustawieniach konta (prawy górny róg strony, tam gdzie „ustawienia prywatności”). Z menu po lewej stronie wybieramy zakładkę „Bezpieczeństwo”. Polecam włączyć opcję bezpiecznego przeglądania. Jeśli chcemy dodatkowo chronić się przed tym, aby nikt poza nami nie zalogował się na nasze konto, należy również włączyć opcję powiadomień dotyczących logowania. Jeżeli dostęp do konta nastąpi z nieznanego dotąd urządzenia (np. z innego komputera niż domowy), zostaniesz o tym powiadomiony mailowo.

Przypominam, że każdą informację z osobna można upublicznić bądź ukryć. Dotyczy to zarówno informacji o nas:

Informacje podstawoweInformacje podstawowe

A także postów:

Prywatność postówPrywatność postów

Dlaczego to takie ważne?

Ludzie w starszym wieku bardzo cenią sobie prywatność. Nasze pokolenie i młodsze są wychowywane od dziecka w otoczeniu nowych technologii i jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ciągle nas ktoś kameruje, fotografuje czy upublicznia jakieś informację o nas. Każdy ma konto na Facebooku, wielu prowadziło swoje prywatne blogi. Jednym słowem, cyfrowi tubylcy. To, co dla nas jest normalne często staje się zmorą naszych rodziców i dziadków. Szczególnie, że bardzo często oni nawet nie wiedzą o możliwości ustawienia swojej prywatności. Jedna z uczestniczek naszych warsztatów zauważyła, że wszyscy znajomi, których znalazła na Facebooku mają upublicznione informacje o sobie. Szczególnie niebezpieczne w przypadku osób starszych jest podawanie w sieci swojego numeru telefonu, gdyż ostatnio bardzo powszechne jest wyciąganie pieniędzy przez telefon. Mając dodatkowe informacje o członkach rodziny, które także można znaleźć na Facebooku, oszust może podać się za jednego z nich i prosić o przelew na konto. Pamiętajmy o tym, żeby oprócz odpowiednich ustawień prywatności, zawsze zastanowić się nad tym, co publikujemy!

Czytaj również

blog1 blog2

Na jakim etapie jesteś?